T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / BAŞİSKELE - Başiskele Selim Yürekten Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı

Endüstriyel Otomasyon Nedir?

İleri teknolojiyi kullanan üretim ve hizmet sektörlerinde; üretim cihazları, kontrol cihazları, robotların devreye alınması, işletilmesi, bakım-onarımlarının yapılması, geliştirilmesi, programlanması ve işletme şartlarına uygun otomasyon sistemlerinin (elektrik, elektronik, mekanik, programlama vb.) tasarlanması, kurulması ve uygulanması Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanının çalışma alanıdır.

Endüstriyel Otomasyon; robotların, programlanabilir lojik kontrol(PLC) cihazlarının, pnömatik sistemlerin, her türlü algılayıcıların, çeşitli mekanizmaların bir arada kullanılmasıyla ortaya çıkan karmaşık sistemlerin tasarımını, programlanmasını, montajlanmasını, bakımı ve onarımını ifade etmektedir. Otomasyoncu, bu sayılan alanların tamamında rol oynayabileceği gibi belli başlı alanlarda da görev alabilir veya birimler arası koordinasyonu sağlayabilir.

@symtalotomasyon isimli instagram tanıtım sayfasından çalışmalarımızı takip edebilir ve alan öğretmenleri ile iletişim kurabilirsiniz.

 

Ülkemizde, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alanında öğretim programlarının hazırlanarak eğitimine başlanması, sektörde ihtiyacı hissedilen ve yıllar geçtikçe daha da fazla hissedilecek olan nitelikli insan gücü sıkıntısını giderecek önemli bir girişimdir.

Okulumuzda Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanında "Mekatronik" dalında eğitim verilmektedir.

MEKATRONİK DALI Tanımı: Endüstride otomatik üretim yapan makinelerin bakımı, onarımı, programlanması ve temel olarak imalatını yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. 

GÖREVLER

-Endüstriyel üretim yapan fabrikalarda; otomatik kontrol, endüstriyel tasarım ve üretim ile işletim sistemlerinin kurulması, bakımı ve işletmeye alınması aşamalarında görev alır,

-Klasik kumanda teknikleri ve PLC cihazlarından faydalanarak üretim sistemlerinin devreye alınması işlemlerinde görev alır,

- Endüstride kullanılan bilgisayarlı sayısal denetimli ve otomatik tezgâhların işletim programını hazırlar,

- Bilgisayar ve bilgisayarlı sistemleri kullanarak kontrol cihazlarının bilgisayar programını yapar ve kontrol eder,

- Üretim hattında ki cihazların periyodik bakımları yapar,

- Bozulan aletleri sökerek onarır, yeniden ayarlar,

- Bilgisayar destekli teknik resim çizebilir.

 

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

Mesleği icra eden kişiler; makine parçaları arasındaki ilişkiyi görebilen, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, bilgisayar programlama yapabilen, sistematik ve planlı çalışabilen, yeniliklere açık, rutin işlerden sıkılmayan, dikkatli ve tedbirli, grup çalışmalarına, teknolojide ki değişimleri yakından takip eden bireyler olmalıdır. 

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 

- Bilgisayar ve ilgili yazılımlar,

- Programlanabilir kontrol cihazları(PLC),

- Pnömatik, elektropnömatik ve elektrohidrolik devre elemanları,

- Her türlü sensörler (algılama-hissedici sensörler, basınç sensörü, seviye sensörü, sıcaklık sensörleri, nem sensörü, ışık sensörü)

- Ölçüm cihazları (takometre, manometre, ampermetre, voltmetre, watmetre),

- Elektrik ve elektronik devre elemanları,

- Kablolar, entegre devreler, diyot, transistör, fet, her türlü dijital ölçü aletleri,

- Mikroişlemciler,

-Mekanik ile ilgili temel el aletleri ve tezgahlar.

25-09-2018

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Endüstriyel Otomasyon Teknisyenleri, endüstriyel üretim yapan, modern teknolojiye sahip fabrika ve laboratuar ortamlarında çalışırlar. Meslek elemanları genellikle işlerini hem masa başında hem de üretim sahasında icra ederler. Görevleri diğer çalışanlarla işbirliği içinde çalışmayı gerektirir. Çalışma ortamı bol ışıklı, sıcak ya da soğuk, gürültülü olabilir. Çalışırken elektrik çarpması ya da makine kazası gibi tehlikelere maruz kalınabilir. Endüstriyel Otomasyon teknisyenleri çalışırken meslektaşlarıyla, işçilerle, makine mühendisleri, elektrik mühendisleri, elektronik mühendisleri, sistem mühendisleri ve kontrol mühendisleri ile iletişim halindedir. 

 

Eğer, Otomasyon alanı mezunu öğrencilerimiz alanının devamı niteliğinde yükseköğretim kurumlarına devam etmek isterse aşağıda verilen alanlara yerleşmede kendilerine öncelik tanınmaktadır.

Mühendis yetiştiren 4 yıllık Teknoloji Fakültelerinde tercihlerinde öncelikli olarak yerleşebilecekleri ilgili alanlar;

25-09-2018

2 yıllık Meslek Yüksekokullarına devam etmek istedikleri takdirde tercihlerinde ek puanlı olarak yerleşebilecekleri ilgili alanlar;

25-09-2018

Alanımızdan Görüntüler 

17-07-202017-07-202017-07-202017-07-202017-07-202017-07-202017-07-202017-07-202017-07-202017-07-202017-07-202017-07-2020

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.10.2014 - Güncelleme: 05.04.2022 10:04 - Görüntülenme: 466274
  Beğen | 32  kişi beğendi