T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / BAŞİSKELE - Başiskele Selim Yürekten Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Selim Yürekten

18-10-2017Selim Yürekten Kimdir

 

1939 yılında İzmit'te doğdu. İlk-orta öğrenimini ( Sanat Enstitüsü, Elektrik Bölümü) İzmit'te yaptı. Bu yıllarda kendi inisiyatifiyle Almanca öğrendi, okul dışı zamanlarında iş hayatına atıldı, elektrik teknisyenliği yaptı.

 

Yükseköğrenimini Ankara'da bugünkü adı Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi olan Yüksek Teknik Öğretmen Okulunun elektrik bölümünde yaptı. Dönem birincisi olarak mezun oldu. Tüm öğrenim yıllarında iftihar listesindeydi.  

 

Yükseköğrenim yıllarında Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesinde Alman Dili Edebiyatı derslerine 3 yıl boyunca misafir öğrenci oldu.  Ayrıca İngilizce öğrendi. Son yılı ve okul sonrası muhtelif meslek kitap yazılımlarına katkısı oldu, transformatörler adlı bir kitap yazdı, sonraki iki üç yıl süresince teknik makale tercümeleri yayınlandı. Yükseköğrenim esnasında kendi okulunda Almanca, lise öğrencilerine fizik-kimya-matematik dersleri verdi. Böylece yaşam ve yurtdışından getirttiği kitapların masraflarını karşıladı. 

 

Yedek subaylık dönemine müteakip, 1964–68 yıllarında Almanya Brown - Boveri Cie    Mannheim' da ( bugünkü ABB )  büyük güç ve (EHV) yüksek gerilimli transformatörler ve elektrik makineleri üretim bölümlerinde ARGE ve dizayn işlerinde çalıştı. O yıllarda Avrupa'da bu branşta ilk oluşturulan büyük boyutlu bilgisayarlara hesap programları yaparak, dizayn ve hesaplama otomasyonu sağladı. İnovatif çalışmalarıyla, ürün geliştirmelerinde maddi, manevi ödüller aldı. Üretim ekonomisine katkılarda bulundu, grup başkanlığına yükseltildi.

 

1968 yılında ısrarlı bir davet üzerine yurda döndü, bugünkü BEST Balıkesir Trafo fabrikasının teknik kuruculuğunu ve 10 yıl genel müdürlüğünü yaptı. İlk yıllarda şartlar o denli ağırdı ki, genellikle haftanın iki-üç gecesini evine gidemez fabrikada sabahlardı. Hafta sonu ve yıllık tatil zaten onun için yoktu. Bütün bunlara rağmen, dağıtım- güç trafoları üretim teknolojisinin o yıllardaki TÜRKİYE öncüleri arasına girdi. Yurdun zor ekonomik şartlarında, kendi know-how unu uyguladı, gerekli mühendisleri, teknisyenleri yetiştirerek firmanın geleceğini garantiledi, Balıkesir'e böyle bir fabrikayı kazandırdı. Daha sonraki yıllarda büyük güç ve yüksek gerilimli trafoların üretilmesi için, yüksek tekniğe sahip bir Avusturya firması ile lisans anlaşması yapılmasını sağladı. Firmadan ayrıldıktan itibaren 1 yil Fb.Md.lük ve müteakiben de 1 yıl daha teknik müşavirliğine  taşındığı İstanbul dan devam etti. Böylece firmanın başarılı bir şekilde devamını sağladı.

 

Diğer yandan gerek ülkemizdeki ve gerekse dünyadaki artan elektrik enerjisi kullanımı sebebiyle, Yeni trafo Fb. Larına ihtiyaç olacağını öngörerek, bu fabrikalara Hizmet vermek, komponent üretmek için, 1978 yılında ENPAY 'ı kurdu. Daha sonraki yıllarda kardeş şirketlerini kurarak ENPAY şirketler topluluğunu oluşturdu. Tüm know-how ı firma içinde yarattı, üretilen (EHV-UHV) güç trafo komponentleri dünyaca aranan marka haline geldi. ENPAY, son 10 yıldır Türkiye nin ilk 500 ihracatçı listesinde 135-150.sıralarında yer alıyor. 60 den fazla (başta AB ülkeleri olmak üzere) ülkeye trafo konponentleri (en küçüğünden en büyüğüne kadar güç ve ölçü trafoları için), alçak –yüksek frekanslar için magnetik nüveler, yüksek gerilim trafo yalıtkanları, aktif kısımlar vs. gibi ürünleri ihraç ediyor. Elektrik-elektronik ihracatçılar listesinde (IMMIB) özel ürünlerde 2010 Türkiye ihracat şampiyonu oldu.

 

1984 yılında PADA LTD. şirketini kurarak orta ve yüksek gerilim trafo üreticilerine müşavirlik, temsilcilik, elektrik enerji santralları ve havai hatlar için temsilcilik uluslar arası koordinasyon hizmetleri yapıldı.

 

1989 da YÜRWAŞ Yürekten-Weidmann İzolasyon Sanayi ve tic.A.Ş. yi kurdu. Yüksek gerilimli Trafo izolasyon komponentleri üretildi. Komponent hammaddesinin yabancı ortağın tekelinde oluşu, teknoloji geliştirilememesi ve ürün ihracat kısıtlaması gibi sorunlar firmanın sonunu getirdi . 2006 yılına kadar yürütülen bu Jointventure,  2006 yılında ENPAY a entegre oldu. Hızla teknoloji geliştirildi,1000 kV.

 

İşletme gerilimli trafoların izolasyon komponentleri üretilmeye başlandı, ürünlerin tamamı ihraç ediliyor. ENPAY bu işleri yapabilen dünyada lider firmalar arasına girdi.

 

İzolasyon komponent hammaddesi ihtiyacını karşılamak üzere,2008–2009 yıllarında  Transformerboard fabrikasını kurarak, Türkiye de ilk, büyük güç trafoları katı yalıtkan hammadde üretimini sağladı, ilgili teknolojide global monopolü kırdı.

 

2005 de SLOVAKYA da ENPAY Transformer Components Sro kuruldu, aynı yıl AB içinde üretim başladı. İzmit'teki üretim cinslerinin büyük çoğunluğu buraya da aktarıldı.

 

2009 da HINDISTAN da ENPAY Transformer Components India.Pvt.Ltd. kuruldu,2011 de üretime başlandı. Hindistan'da iş yapmanın zorluğu sonradan anlaşıldı.

 Bu iki fabrikada İzmit'te yaratılan Know-How kullanılmaktadır. ENPAY İzmit 'de yetişen mühendisler teknoloji aktarımında çok başarılı oldular, ayrı kültürleri tanıdılar. Böylece ENPAY grubunun, ileri teknoloji üreten global liderler arasına girmesi sağlanmış oldu.

 

ENPAY teknolojileri konularında deneyimli insanların bulunması çok zordu. İşe alınan genç mühendislerin yetişmesi için çok çaba sarf etti. Gerek ülkemiz ve gerekse Avrupa üniversitelerinden mütehassıs akademisyenleri buldu, ders verdirdi. Bunların maliyetinden tasarruf etmedi. Dünyada isim yapmış yurtdışı üniversite laboratuvarlarında mühendislerin çalışmasını, deneyim kazanmasını sağladı. Böylece firma içinde bağımsız ARGE çalışmaları mümkün oldu. Ancak bu gibi eforların sonucunda ENPAY global ölçekte isim yaptı.

 

2001 de KOCAELİ de YILIN İŞADAMI olarak seçildi.

2008 de Türkiye-Slovakya Ticaret ve sanayi odası ONURSAL BAŞKANI ve KURUCUSU olarak seçildi.

 

Son yıllarda uluslararası enerji, yüksek gerilim ve magnetik teknoloji sempozyumlarında teknik-teknolojik bildiriler sunuyor. Türkiye'nin adını duyuruyor.  Teknik mecmualara, çalışma alanına giren konularda yeni ( ileri)  teknoloji makaleleri yazmaya devam ediyor.  Yetiştirdiği genç mühendislerin de bu Sempozyumlarda bildiriler sunması onu çok mutlu ediyor.

 

 Birçok ONUR belgesiyle mükâfatlandırıldı.

 

CIGRE, IEEE, TRAVEK, EMSAD, UK MAGNETIC SOCIETY gibi Türk ve Uluslararası birliklere üyedir. 

 

Özellikle CIGRE Türk Milli Komitesinin kurulması için çok gayret gösterdi.

 

2010-2013 yıllarında İzmit de SELİM YÜREKTEN TEKNİK ve ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİNİ inşa etti.720 ögrenci kapasiteli modern okulun, ayrı binalar halinde çok zengin Laboratuvar kapasitesi oluştu. Okutulacak branşlar arasında, bilgisayar, makine, elektronik, elektroteknik, yenilenebilir enerjiler, yüksek gerilim ve diğerleri olacaktır. Okul, 2013 Ekim ayı başından itibaren ilk öğretim yılına başladı. En çok gurur duyduğu işlerden biri de budur. MEMLEKET MESELESİ ni çözmede bir katkı da ondan olmuştur.

 

2013 başından buyana ENPAY Grubu onursal başkanı sıfatını taşıyor. 

 

 

Mr. Selim Yürekten

 

Born in Izmit / Turkey in 1939, graduated in 1962 as first rank honours student from Gazi University Ankara Technical Education Faculty (today Technology Faculty) Electrotechnics Branch. He specialized in last semester in Transformers. He speaks German and English.

 

He worked in 1964-1968 in company Brown Bovery Cie (today ABB) Mannheim / Germany in R&D for design and calculation of power transformers and electrical machines. He realized design and calculatıon automatıon by makıng calculation programs for bıg computers generated in those years in Europe. He has contributed to production economy with his innovative studies.

 

After that he was back in Turkey and in 1968 started to work as a technical founder and GM. of Transformer Comp. BEST for 10 years and additional 2 years as consulter. (BEST is today one of the biggest power transformer producer in Turkey). As a Pioneer he developed at that time state-of-the art transformer production in Turkey.

 

In sixties he has written a book for transformers (design and calculation). He has many publications to his credit and is still writing technical papers (nationals-internationals).

 

It ıs so grateful for hım that the young engıneers he has traıned are now presentıng technıcal papers ın these symposiums.

 

In 1978 he established ENPAY Turkey for production of Transformer Components.

 

With his chairmanship the following group companies are established:

in 1984 – PADA Ltd. Turkey ,Consulting and Representing in electrical technologies 

in 1989 – Yürwas Yürekten - Weidmann İzolasyon Sanayi ve Tic.A.S., (Joint venture, which is integrated İn 2006 to ENPAY)

in 2005 -  ENPAY Transformer Components Sro. In Slovakia

in 2009 -  ENPAY Transformerboard Factory in Turkey

in 2009 -  ENPAY Transformer Components India Pvt. Ltd in Vadodara

The Electric- electronic Branch of The Turkısh Exporter Organization (IMMIB) registered ENPAY as the biggest exporter company in special product list 2010.

 

He was elected as Businessman of the year in 2001 in Kocaeli Region/Turkey. He was also elected in 2008 as the Honorary Chairman of Slovakia- Turkey Chamber of Commerce and Industry. He was awarded many other honour certificates. He is a Member of German- Turkish Chamber of Commerce and Industry.

 

He built in 2011-2013 a technical high school in his name in İzmit to develop Technical education in Turkey. This modern school with the capacıty of 720 students has a great variety of laboratory opportunıtıes wıth separated buıldıngs. This valuable profıt to education ıs one of the ımportant things that he is proud of in his life.  The school started to education in the beginning of October 2013.

 

He is member of national and international electrical institutions notably CIGRE, IEEE, TRAVEK, EMSAD, UK Magnetic Society etc.

 

He especially made an important endeavor in order to establish CIGRE Turkısh Natıonal Commıttee.

 

He is Honorary President of ENPAY Group Since 2013.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.10.2017 - Güncelleme: 05.04.2022 10:06 - Görüntülenme: 10010
  Beğen | 27  kişi beğendi